Over ons

WOZ Limburg denkt aan uw belang

Enkele jaren geleden zijn mijn werkzaamheden gestart toen een familielid mij vroeg om bezwaar te maken tegen een WOZ beschikking. Door mijn kennis van het fiscaal recht, die ik tijdens mijn universitaire studie heb opgedaan, werd de WOZ waarde aan de hand van het ingediende bezwaarschrift met 50.000 euro verminderd. Door deze verlaging werd duidelijk dat er vele jaren teveel belasting was betaald.

Na dit succesvol bezwaarschrift werd ik door meerdere mensen benaderd om ook voor hen een bezwaarschrift in te dienen. Door de grote vraag om bezwaarschriften in te dienen heb ik een bedrijf opgericht om mijn diensten gratis te kunnen blijven aanbieden. Het door ons ingediend bezwaarschrift is gratis voor de klant. De kosten worden namelijk volledig door de gemeente vergoed.

De WOZ-waarde van woningen is met 8,9 procent gestegen tot gemiddeld 270.000 euro. Dat is het hoogste niveau ooit. Sterkste stijger is de gemeente Roermond, maar in absolute termen is de waarde van Limburg in Heerlen het hoogst.

Hoe maak je bezwaar tegen je WOZ-beschikking?

Ieder jaar stelt de gemeente opnieuw de WOZ-waarde van je koop- of huurwoning vast in een WOZ-beschikking. Een gemeente kan een hoge WOZ-waarde vaststellen, wat betekent dat je huis veel waard is. Dat is echter niet altijd gunstig. Als je bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde op je beschikking, dien je dit binnen zes weken na ontvangst van de beschikking bij je gemeente te doen. Na dit termijn is het niet meer mogelijk om bezwaar te maken.

In de bijlage van je beschikking lees je hoe je bezwaar kunt doen in jouw gemeente. Hoe je bezwaar kunt maken, verschilt namelijk per gemeente. In je bezwaar dien je onder andere op te schrijven waarom je het niet eens bent met de WOZ-waarde. Verder kan het helpen een taxatieverslag aan te vragen.

Vraag een taxatieverslag aan

Bij je gemeente kun je zo’n taxatieverslag aanvragen. Hierin staat hoe de WOZ-waarde is bepaald. In zo’n taxatieverslag staan in de meeste gevallen ook de verkoopcijfers van andere, vergelijkbare woningen. Met deze verkoopcijfers kun je uitzoeken of de waarde van jouw woning goed is berekend. Deze gegevens kun je gebruiken bij je bezwaar. De gemeente doet vervolgens een uitspraak op jouw bezwaar. 

Niet eens met uitspraak gemeente?

Indien je het niet met deze uitspraak eens bent, kun je in beroep gaan bij de sector bestuursrecht van de rechtbank. Als je het vervolgens niet eens bent met de uitspraak van de rechtbank, kun je nog in hoger beroep gaan bij de belastingkamer van het Gerechtshof. In dat geval moet je griffierechten betalen.

WOZ-waarde huurwoning

De Woonbond heeft op een rijtje gezet waar je als huurder op moet letten om te kijken of je succesvol bezwaar kunt maken tegen een hoge WOZ-waarde en een gratis modelbrief opgesteld.

Met name voor huurders van sociale huurwoningen kan het lonen om bezwaar te maken tegen een hoge WOZ-waarde. Wanneer het bezwaar namelijk succesvol is, gaat vervolgens de ‘maximaal toegestane huurprijs’ van je woning omlaag. Bereken met de huurprijscheck van de Huurcommissie hoeveel punten je woning heeft en wat de maximale toegestane huurprijs is die daarbij hoort. Hier geldt: hoe lager de WOZ-waarde, hoe minder punten en dus ook hoe lager de maximale toegestane huurprijs. Jouw verhuurder moet dan de huur verlagen.

(bron: bnnvara.nl)

Lees meer